Här finns aktuellt material och information från Riksförbundet Attention.

Inbjudan till webbinarium om anhörigskapets utmaningar

Den 6 mars bjuder Attention in till ett webbinarium med fokus på anhöriga. Att vara anhörig till någon med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan innebära såväl mycket glädje men också många utmaningar.

Attention vill under webbinariet belysa den utsatta situation som många anhöriga till personer med NPF har. Vi presenterar resultatet av vår nyligen avslutade enkätrapport om anhörigskap. Vi lyfter aspekter i anhörigskapet kopplat till psykisk och fysisk hälsa, arbete, ekonomi och möjlighet till ett eget socialt liv. Vi lyfter de stora utmaningarna och hur situationen ser ut för många idag, men också vad de själva önskar för stöd i sitt anhörigskap. Rapporten presenteras av Fanny Eklund, verksamhetsutvecklare anhörigstöd.

Deltar i webbinariet gör också Ingrid Lindholm från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) som delar med sig av erfarenheter från Nka och får möjlighet att kommentera vår kommande rapport.

Vi avslutar webbinariet med ett panelsamtal mellan Attentions ordförande Anki Sandberg, Riksdagsledamot Malin Höglund (M) och Social- och trygghetsborgarråd Stockholm stad Alexander Ojanne (S).

Moderator under webbinariet är Matilda Berglund Calais, intressepolitisk utredare.
Varmt välkommen!

Dag: onsdagen 6/3
Tid: kl. 12.00–12.50
Plats: Attentions youtube-kanal
Länk till webbinariet: https://youtube.com/live/UTojsO2vwxg?feature=share
Du behöver inte anmäla ditt deltagande i förväg.

Det kommer gå att ta del av webbinariet i efterhand på Attentions YouTube-kanal Attention Play.

Ta del av inbjudan här

Hemsida för unga med NPF

2024-01-29
Aktuellt / Lovisa Schiller

Nu lanserar Riksförbundet Attention hemsidan Attention Ung. Sidan vänder sig till ungdomar och unga vuxna som vill lära sig mer om NPF-diagnoser, hitta strategier och få bättre koll på samhällets stöd och vilka rättigheter de har. 

Arbetet med hemsidan påbörjades inom ramen för det arvsfondsfinansierade projektet Ung dialog och har fortsatt in i Attentions nya ungdomssatsning Attention Ung. Hemsidans layout, teman och innehåll har tagits fram i delaktighet med unga från exempelvis Ung dialogs expertgrupp, fokusgrupper och i workshops 

Hemsidan bygger på fyra olika teman: Fatta diagnoserna adhd, autism, Tourettes syndrom och Språkstörning, Få livet att funka med hjälp av strategier, Stöd och rättigheter i samhället och en självstärkande del om att få Vara den man är. Den har ett varierat innehåll av texter, filmer, tips och olika test.

– Vi vill och hoppas att unga med NPF-diagnoser ska känna att det här är en hemsida för dom. Att de hittar kunskap, kraft och gemenskap genom att ta del av texter och filmer om, av och med unga själva. Och att de kan känna att de inte är ensamma och att de är okej som de är, säger Fanny Eklund, tidigare projektledare för Ung dialog och en av de som tagit fram hemsidan. 

På hemsidan kan man läsa om Attentions nya ungdomssatsning Attention Ung och anmäla sitt intresse för medlemskap. Vi frågade projektledare Sandra Sundström om vad Attention Ung är. 

– Attention Ung är ett projekt som finansieras av MUCF och som syftar till att organisera unga med NPF som vill engagera sig och hitta gemenskap. Vi vill skapa ett sammanhang där unga med NPF kan hitta gemenskap och påverka i frågor som de tycker är viktiga. Hemsidan är en del av denna satsning och vi kommer fortsätta utveckla den tillsammans med ungdomarna i projektet. 

Hur kan man bli medlem i Attention Ung? 
Just det här med medlemskap är något vi jobbar med, men om man är intresserad av att engagera sig eller bli medlem så kan man antingen göra en intresseanmälan via hemsidan eller kontakta mig Sandra på sandra.sundstrom@attention.se

Besök hemsidan Attention Ung här

Läs mer om Attentions Ungdomsprojekt här.

Hemsidan är finansierad av MUCF, förutom filmerna som är finansierade av Allmänna arvsfonden. 

Ny hemsida för föräldrar med adhd

2024-01-22
Aktuellt / Nina Noren

Nu lanserar Riksförbundet Attention hemsidan Föräldrar med adhd. Sidan vänder sig till föräldrar med egen adhd-diagnos och innehållet utgår från teman och tankar som utkristalliserat sig i intervjuer med föräldragruppen.

Hemsidan utforskar en mängd olika ämnen; alltifrån vardagliga stressmoment som matlagning och städning till mer komplexa frågor som känsloreglering och hur man vara konsekvent i sitt föräldraskap, särskilt när man själv kämpar impulskontroll och bristande arbetsminne. Även fenomenet hyperfokus får en genomlysning.

– Vi har använt oss av olika slags format för att göra sidan levande och rolig att vara på. Det är film-, ljud- och textreportage med profession och föräldrar. Och också animerade filmer som man kan titta på tillsammans med barnen. Tanken är att kunna prata i familjen om saker som lätt kan inträffa när en förälder har adhd, säger Attentions kommunikatör Cilla Brusewitz.

Syftet med hemsidan är också att visa att man inte är ensam i sitt föräldraskap med adhd.

– Vi vill stärka föräldrar i att många gör ett hästjobb och att de är i gott sällskap med andra föräldrar som kämpar under liknande förutsättningar, säger Cilla Brusewitz. Vi vill visa på att ett föräldraskap kan se ut på många olika sätt och att det snarare är normen för ett gott föräldraskap som är för trång än att det är föräldrar som misslyckas när det inte blir ”perfekt”.

Föräldrar med adhd är framtagen i samarbete med Habilitering & Hälsa, Region Stockholm och finansierat av Allmänna arvsfonden. Sidan är evidensbaserad och i stora delar utformad i samarbete med KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet).

Besök webbsidan för föräldrar med adhd